Site rengi

Tasarım

ALTIN 2.962,29
DOLAR 35,2195
EURO 36,7385
BIST 9.687,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12 °C
Hafif Yağmurlu

Fiber Optik Kabloyla Tüm İnternet Veri Kullanımının yaklaşık İki Katını Tek Seferde Aktarılabilen Çip Geliştirildi

23.10.2022
325
A+
A-

Yeni geliştirilen bir çip sayesinde saniyede 1.84 Petabyte(PB) veri aktaramı mümkün hale geliyor. Bu hızda saniyede yaklaşık olarak 230 milyon fotoğrafı yalnızca 1 saniye’de aktarılabiliyor.

Hepimiz evimizde daha yüksek hızda internet istiyoruz, hepimiz bekleme sürelerinin ve indirme sürelerinin olabilecek olan en kısa zamanda kısalmasını bekliyoruz. Daha ötesinde ise süper bilgisayarlar benzeri teknolojiler geldikçe çok daha yüksek hıza da ihtiyaç duyulacak. Yeni geliştirilen bu çip ise bu ihtiyaca cevap verecek.

Kopenhag’da bulunan Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Asbjorn Arvad Jorgensen, geliştirdiği çip ile saniyede 1.84 Petabyte(PB) veri aktarmayı başardı. Bu büyük hız sayesinde daha hızlı bağlantı kurmak ve veri indirmek çok da hızlı hale geliyor. 

Işık Hızı: Işık hızında verileri işlemek

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada fotonik çip kullandı. Bu mikroçipin içinde iki veya daha fazla sayıda fotonik bileşen bulunuyor ve bu bileşenler, çalışan bir devreyi oluşturuyor. Bu devre sayesinde 7,9 kilometre mesafeden gelen verileri tespit edip, işleyip, gerekli verileri oluşturup işlemeyi başarabiliyor. 

Araştırmacılar ilk olarak veriyi 37 farklı kısma ayırdı ve her bir parçayı fiber optik kablosunun farklı bir kısmından gönderdi. Sonrasında da her bir kısmı kendi içinde 223 veri yığını haline getirdi ve her bir veriyi elektromanyetik tayfın farklı katmanlarına ayırdı. Böylece veriler karışmadan aktarılabiliyordu, üstelik var olan fiber optik yapısıyla.

Peki daha yüksek hızlara ulaşmak mümkün mü?

Peki daha yüksek hızlara ulaşmak mümkün mü dediğinizi duyar gibiyim. Evet daha fazla hızlara ulaşmak mümkün olabilir. Aslında geçmişte daha yüksek hızda aktarım hızlarına da ulaşmak mümkün olmuştur. Örneğin 10.66 petabyte gibi yüksek hızlar görülmüştü fakat burada bir sorun vardı. Bu gelişmiş sistemler oldukça pahalı ve aslına bakılırsa oldukça kullanışsız yapılardı. Yeni çalışma ise ciddi bir teknolojik atılımın altyapısını oluşturabilir.

Sistemin sağladığı veri işleme gücü o kadar fazla ki araştırma için yeterince veri bulunamadığından, bilim insanları yapay verileri kullanarak sistemi test etmek durumunda kaldı. Böylece çipin kapasitesi tam anlamıyla test edilmiş olabildi.

Gezegenimizde saniyelik internet aktivitesi kabaca 1 petabyte oluyor. Elbette ki bu yapı ciddi bir çalışmadan geçecek ve şifreleme, güvenlik gibi çalışmalar gerçekleştirilecek. Bakalım bu çalışma bizlere gelecekte ne tür çalışmalara ön ayak olacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.